Naša organizacija na zvezdari nosi sa ponosom naziv Milivoje Anđelković Kajafa OO Zvezdara. Milivoje Anđelković Kajafa je učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. U ratu je proveo od 1912 do 1918 godine. Prošao sve golgote nesrećnog rata kao i albansku golgotu povlačeći se sa našom vojskom i narodom preko Albanije od 1915 i 1916 godine do ostrva Krf i ostrva Vido. Na njegovoj kući koja se nalazila i nalazi u Smiljanićevoj br. 30 u ime naše organizacije a za životno delo i životni put i zahvalnost 1996 godine naš predsetnik naše organizacije je podigao spomen ploču iz svojih ličnih sredstava na njegovoj kući.

 

 

Janko Vukotić je bio veliki vojskovođa koji je učesnik balkanskih ratova i prvog svetskog rata. 1912 godine učesnik proterivanja turaka odnosno osmanijskog carstva sa balkana i velikog dela Evrope, učesnik potpisivanja kapitulacije osmanlijskog carstva u Kumanovu na Zebrnjaku. Učesnik prelaska albanske golgote sa svojom vojskog i svojim narodom na ostrvo Krf i ostrvo Vido. Janko Vukotić sa srpskom vojskom i njegovom ćerkom Vasilijom Vukotić decembra meseca 1915 godine su branili odstupnicu srpskoj vojsci koja se povlačila prema Kosovu i Metohiji i dalje preko Albanije na Krf. Jedini učesnik ženskog roda je Vasilija Vukotić Mojkovačke bitke koja se održala na badnji dan i Božić decembra meseca 1915 godine. Janko Vukotić, ćerka Vasilija i majka Milica su sahranjeni na novom groblju u porodičnoj grobnici. u zahvalnost za njihovo životno delo naš predsednik u ime naše opštinske organizacije Milivoje Anđelković Kajafa OO Zvezdara je povodom stote godišnjice od Prvog svetskog rata postavio spomen ploču za životni put i herojstvo našem Janku, Vasiliji, majci Milici i supruzi Janka Vukotića.

Spomenik Milinka Savic

Ovaj spomenik Milunki Savić je podignut u mestu Jošanica, oko 1200 metara od ovog spomenika u šumskom predelu je Milunka Savić rođena a njena kuća u kojoj je rođena bila urušena i sada je obnovljena unazad nekoliko godina.

Milunka Savić je jedna od najvećih heroina- heroja balkanskog rata i prvog svetskog rata. Prešla je sve golgote ratova od 1912 do 1918 godine posle oslobođenja prvog svetskog rata je omalovažavana, nepoštovana i mučeničkim životom živela u kraljevini jugoslaviji. Odavanje počasti milunki savić povodom prenošenja moštiju iz porodične grobnice na novom groblju u aleji velikana leta gospodnjeg 10.11.2013 godine.

Nadezda Petrovic slikarka

Nadežda Petrović rođena 12 oktobra 1873 godine upokojila se 03 aprila 1915 godie. veliki rodoljub, patriota, humanista i veliki umetnik slikarstva. dala je svoj život (u mladim godinama) za svoj rod i narod a nije morala. Za vreme Prvog svetskog rata Nikola Pašić i srpska vlada su Nadeždi predlagali da ide u italiju kao veliki umetnik slikarstva i da se tamo zalaže za interese naše zemlje majke Srbije. Ona je to odbila i insistirala da učestvuje u borbi za oslobođenje svoje zemlje Srbije. Želela je da ide na ratište ali joj naša vlada nije dozvolila. ona je raspoređena da bude bolničarka i da neguje ranjenike, pošto je 1915 godine naišla velika bolest zvana tifus, Nadežda se 1915 godine razbolela i upokojila 3 aprila 1915 godine. mi članovi udruženja svake godine 3 aprila u 11 časova na Novom groblju u Beogradu polažemo cveće i vence na njezim grob. neka joj je večna slava i hvala.

VOJVODA STEPA STEPANOVIĆ

Vojvoda Stepa – Stepan Stepanović – rođen u Kumodražu kod Beograda, 11 marta 1856 — umro, 27. aprila 1929  bio je srpski i jugoslovenski vojvoda (feldmaršal). Bio je učesnik je srpsko-turskih ratova (1876—1878), kao pitomac-narednik, kasnije potporučnik. U periodu između bitaka kod Slivnice i kod Kumanova, obavljao je dužnosti komandanta bataljona, puka, brigade, divizije i pomoćnika načelnika Glavnog đeneralštaba vojske Srbije. Dva puta bio je i ministar vojni i u tom periodu Srpska vojska je u organizacionom, stručnom, materijalnom i moralnom pogledu bila dobro pripremljena za predstojeće ratove. U Prvom balkanskom ratu (od 1912 do 1913) komandovao je Drugom armijom.

OBELEŽAVANJE I POLAGANJE CVEĆA VOJVODI STEPI U KUMODRAŽU LETA GOSPODNJEG 2010 GODINE