Bogorodičin grob je jedan od najvećih hrišćanskih svetilišta u Jerusalimu. To je grobnica u steni gde je prema svedočenju apostola sahranjena Presveta Bogorodica. Smešten je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Getsimaniji, u samom  podnožju zapadne padine Maslinske gore. Crkva svete Bogorodice u Jerusalimuu kojoj se rodio Isus i na ovome betonskom postolju je Isus prvi put posle rođenja okupan.

Prema predanju Bogorodica Marija je preminula u Jerusalimu, sahranjena je u grobnici u kojoj su prethodno bili sahranjeni njeni roditelji Sveti Joakim i Ana i Pravedni Josif za koga je bila zaručena. Apostol Toma nije bio u mogućnosti da prisustvuje sahrani, on je došao nakon tri dana i zamolio ih da otvore kovčeg kako bi se oprostio od Marije. Kovčeg je bio prazan.

Kao uspomena je na smrt Bogorodice i dan kada se ona vaznela na nebo i „predala svoj duh u ruci Spasitelja“, praznuje se Uspenje Presvete Bogorodice ili Velika Gospojina 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, kada se završava i post koji traje 14 dana. Velika Gospojina je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Prostorije ispod crkve u Jerusalimu se sada nalaze tri metra ispod sadašnjih ulica iz razloga što je od tog vremena do danas grad Jerusalim potonuo ispod sadašnjih ulica.

Prodaja geodetske opreme,

Prodaja geodetske opreme, totalne stanice, nivelire i ostale opreme za građevinu pogledajte na našem sajtu.