Bogorodičin grob je jedan od najvećih hrišćanskih svetilišta u Jerusalimu. To je grobnica u steni gde je prema svedočenju apostola sahranjena Presveta Bogorodica. Smešten je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Getsimaniji, u samom  podnožju zapadne padine Maslinske gore. Crkva svete Bogorodice u Jerusalimuu kojoj se rodio Isus i na ovome betonskom postolju je Isus prvi put posle rođenja okupan.

Prema predanju Bogorodica Marija je preminula u Jerusalimu, sahranjena je u grobnici u kojoj su prethodno bili sahranjeni njeni roditelji Sveti Joakim i Ana i Pravedni Josif za koga je bila zaručena. Apostol Toma nije bio u mogućnosti da prisustvuje sahrani, on je došao nakon tri dana i zamolio ih da otvore kovčeg kako bi se oprostio od Marije. Kovčeg je bio prazan.

Kao uspomena je na smrt Bogorodice i dan kada se ona vaznela na nebo i „predala svoj duh u ruci Spasitelja“, praznuje se Uspenje Presvete Bogorodice ili Velika Gospojina 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, kada se završava i post koji traje 14 dana. Velika Gospojina je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

 

 

Prostorije ispod crkve u Jerusalimu se sada nalaze tri metra ispod sadašnjih ulica iz razloga što je od tog vremena do danas grad Jerusalim potonuo ispod sadašnjih ulica.