Poseta spomen ploči na Guviji-Krfu na mestu gde se januara meseca 1916 godine iskrcavala naša vojska koja je prešla Albansku golgotu i Albanske gudure. Prva se iskrcavala Drinska divizija. Prevoženi su Talijanskim i Francuskim brodovima, posle ultimatuma Ruskog cara Nikolaja drugog Francuskoj vladi da pomogne spašavanje Srpske vojske sa Albanskih obala. Ovo su članovi udruženja Kajmakčalana koje je jedno od najaktivnijih udruženja u našoj Srbiji, naše udruženje svake godine čisti i održava srpska groblja po Makedoniji svake godine a nekada i dva puta godišnje posećuje ostrvo Krf, ostrvo Vido i sva obeležavanja naše istorije koja se dešavala u Prvom sveskom ratu.

 

 

Ove zidine iza slike je bila bivša Francuska vojna bolnica 1916 godine gde su se lečili najteži vojnici naše majke Srbije koji su preživeli Albansku golgotu. Sad je ovaj objekat u fazi raspadnja. Nalazi se u mestu Guvija.

Ovo je groblje i spomenik Drinske divizije. Zemljište na kome je bilo groblje Drinske divizije za vreme boravka Drinske divizije na ovome mestu, nekadašnji je posed grčkog seljaka Janisa Janulisa koji je svoju zemlju poklonio Srpskim vojnicima koji su sahranjeni na tom zemljištu. Mošti naših vojnika su eshumirani i prenešeni u Solun i nalaze se na Solunskom groblju.


Na spomeniku piše:

Na humkama u tuđini
Neće srpsko cveće nići,
Poručite našoj deci
Nećemo im nikad stići.
Pozdravite otadžbinu,
Poljubite srpsku grudu!
Spomen borbe za slobodu
Neka ove humke budu.

Putniče:
Pazi da ti se dok putuješ svetom
ne ugase svetla zavičaja,
Ako ti se to desi
nikada nećeš progledati.