Geodetski instrumenti i spisak alata koji koriste geometri

Povremeno nas pitaju za spisak alata za geometre. Šta sve od alata i instrumenata koriste na terenu. Koji geodetski alat se najčešće koristi zavisi do vrste geodetskog snimanja, da li je u topografskom ili terenskom premeru i kojim se instrumentom snimaju tačke. Daćemo osnovnu listu koju bi svakodnevno koristili svi geometri.

Geodetski instrumenti

Totalna stanica ili GPS oprema ( ako se snima pomoću GPS-a). Instrument bi takođe mogao biti i Teodolit, ali su totalne stanice mnogo bolje jer beleže podatke o svakom snimku i štede dragoceno vreme. Takođe se koristi i optički niveliri koji su osnovni merni instrumenti za merenje viskinskih razlika kod geodetskih merenja. Zasniva se na osnovnom principu delovanja sile teže ili dovođenje vizurne ose dvogleda u horizontalni položaj.

Geodetski stativ

Univerzalni stativ ili brendiran mora biti čvrst stativ koji će se dobro zabiti u zemlju ( ili sa dobrim šiljkom u beton) i ostati u ravni i neće vibrirati. Većina stativa koji se koristi za snimanje zemljišta imaju standardni vijak sa navojem 5/8 i za pričvršćivanje instrumenata i držeći ih čvrsto uz glavu stativa.

Prizma i štap za prizmu

Ako koristite total stanicu i ako je bez reflektora trebaće Vam za rad na terenu prizma i štap za prizmu.

Magnetni lokator

Ako ćete tražiti odgovarajuće uglove, onda Vam je sigurno potreban magnetni lokator. Uštedeće Vam dovoljno vremena i truda i isplatiće se uložen novac za samo nekoliko nedelja ili meseci u zavisnosti koliko ga često koristite. Bosch magnetni lokator je isproban i proveren za takvu vrstu posla i lak je za upotrebu.

Geodetski zaštitni prsluk

Kvalitetni reflektujući geodetski prsluk klase II bi trebao svaki geometar da nosi sa sobom. Marka SECO koja se prodaje napravljena je sa veoma čvrstim šavovima i trajaće dugo. Ovi sigurnosni prsluci takođe imaju imaju džepove koji ih čine praktičnim za čuvanje mobilnih telefona, bodatnih baterija i slično.

Geodetsko obeležavanje

Trake za obeležavanje su izuzetno korisne prilikom obeležavanja linija ili vezivanja uglova ili drveća. Presco trake je najbolja i ne bledi kod dugog korišćenja.

geodetski instrumenti

U zavisnosti od Vaših želja možda čete sa sobom na terenu  i poneti knjigu za beleženje. Mnogi geometri i dalje vole da prave beleške na radnom mestu o vremenskim prilikama, obimu posla, imenima članova ekipe ili bilo kojim drugim informacijama koje sakupljač podataka ili instrument za geodetsko snimanje obično ne beleže. Ostali geodetski pribor koji bi trebalo imati sa sobom ili u svom vozilu bili bi geodetski drveni kočići za obeležavanje uglova nečije parcele, spej za obeležavanje je poželjno imati, optički nivelir i teleskopsku nivelmansku letvu ako želite bilo kakva očitavanja za nadmorsku visinu ako ne možete da snimite pomoću totalne stanice ( zbog nepreglednog terena), geodetskim ekserima za obeležavanje, dugačka pantljika merna traka, malim frižiderima za hladnu vodu, toki voki radio stanicama, ciklometrima za merenje daljina  i nekim sprejom protiv buba.