Kako kupiti stativ za građevinarstvo?

Kada kupujete stativ za građevinarstvo ili geodetske radove, postoji nekoliko različitih opcija koje možete izabrati, materijal, glava stativa, stege ili klapne ( da li su gore ili dole ) ili  Vam treba samo standardne opcije. Tip geodetskog stativa koji treba da kupite zavisiće od instrumenta koji će podržavati i uslova rada ili okruženja. Uz ovaj članak, sastavili smo korisne informacije koje će vam pomoći da odlučite koje su najbolje opcije za zadovoljavanje vaših potreba.

Zapamtite, najvažnija opcija na stativu za geodetsko zemljište je veličina navoja. Ovo će odrediti da li je stativ kompatibilan sa vašim instrumentom ili ne. Većina geodetskih instrumenata i stativa ima navoj 5/8  koji je standardizovan u celoj industriji opreme za geodetske mere.

Materijal

Najčešći materijali za merenje nogu stativa su aluminijum, drvo i fiberglas.

Drvo je najtradicionalniji materijal za tronošce za instrumente, a takođe je i najstabilniji, jer na drvo ne utiču velike temperaturne promene. Obavezno nabavite drveni stativ sa dobrim zaštitnim premazom. Plastični premaz je poželjniji, ali i plastificirani i premazi boje će dobro funkcionisati. Drveni stativi su najidealniji za produžena podešavanja i imaće najmanje varijacije tokom podešavanja.

Aluminijumski stativi su obično jeftini i lagani, što ih čini idealnim za laganu upotrebu kada se postavke često menjaju. Aluminijum ne utiče na vlagu. Budući da je metal, aluminijum može blago da se širi i skuplja usled temperaturnih promena. Aluminijumski stativi su najidealniji za podešavanja koja traju samo kratak vremenski period, recimo sat ili manje. Aluminijumski stativi su ekonomičniji, lakši, a takođe i dugotrajniji. Idealni su za nivelisanje. Stezaljke koje koriste su ili gore ili dole ili oba načina zatezanja.

Fiberglas je jedan od najpopularnijih izbora stativa za istraživanje. Stativi od fiberglasa su materijal ojačan vlaknima koji ima minimalnu varijaciju zbog temperaturnih promena. Fiberglas je otporan na elemente i pruža veoma jak i dugotrajan stativ za geodetsko snimanje. Ali su i dosta skuplji od alumunijumskih stativa.

Glava stativa

“The Tripod Head” Glava stativa je vrh stativa sa ravnom površinom ( okrugla ili trouzlasta ) na kojoj se geodetski instrument može osloniti i montirati. Dostupne su dve opcije glave, kupolasta ili ravna. Ovo je uglavnom samo razlika u preferencijama. Obe glave će obavljati iste funkcije i dobro raditi sa većinom geodetskih instrumenata. Kružna kupola je idealna za kompenzovane instrumente i lasere. Geodetski stativ sa ravnom glavom je bez sumnje najpopularniji tronožac na tržištu danas.

Stege ili klapne

Na geodetskom stativu, stege drže noge na mestu kada su ispružene.

Stativi sa brzim stezanjem- može se brzo podesiti. Jednostavno ispružite noge do željene visine i okrenite ručicu. Ovo će zaključati noge na mestu. Neki geodeti radije ne koriste brze stezaljke jer ako nešto slučajno uhvati polugu, može nenamerno otključati stezaljku. Brze stezaljke imaju vijak za podešavanje koliko će stezaljka čvrsto zaključati. Stativi sa brzim stezanjem su odlični ako vaš posao zahteva česta i višestruka podešavanja.

Stativ sa vijcima- Da biste koristili stezaljku za zavrtnje, postavite stativ na željenu visinu i rukom zategnite zavrtnje do željene napetosti. Vijak se može nalaziti na sredini ili na bočnoj strani stezaljke. Za postavljanje vijčanih stezaljki potrebno je malo duže, ali se ne mogu lako otključati, što pomaže u zaštiti težih geodetskih instrumenata od tronošca koji se urušava. Takođe preporučujemo stative sa šrafovima kada korisnik planira da koristi teže instrumente kao što su robotika, totalne stanice ili GPS oprema jer se vijčane stezaljke zategnu i manja je šansa da se stezaljka olabavi i da prouzrokuje da stativ padne i ošteti instrument.

Stativi sa kombinovanim stezaljkama – Neki stativi imaju i brzu i vijčanu stezaljku koja se može koristiti zajedno u isto vreme ili odvojeno.

Teški ili lagani geodetski stativi?

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir je težina vašeg instrumenta. Svaki stativ će navesti preporučenu maksimalnu težinu. Čak i ako će stativ izdržati težinu predmeta ako je geodetski instrument pretežak za stativ, to bi moglo dovesti do njegovog deformisanja tokom vremena postavljanja i uzrokovati netačna merenja.

Stabilizacija stativa ili zvezda-držač stativa

Kada radite na glatkim površinama poput gotovog betona ili u zatvorenom prostoru, poželećete da kupite stabilizator za stativ. Stabilizatori stativa dolaze u nekoliko stilova. Jedan stil stativa dolazi sa trakom koja se provlači kroz petlju ili držač na svakoj nozi koja je zategnuta i to sprečava da se tri noge stativa rašire. Još jedan stil stabilizatora stativa je onaj koji korisnik postavlja na tlo ili pod i to je trougao koji ima tri rupe u svakom temenu, u koje se naslanjaju vrhovi stopala stativa, što sprečava širenje nogu stativa.

Noge stativa i čelični vrhovi

Stopala verovatno trpe najviše habanja od svih komponenti stativa. Neki stativi nude zamenljive noge. Na ovaj način, ako se nešto desi stopalima, možete ih jednostavno zameniti bez da morate da zamenite ceo stativ. Dostupne su i opcione navlake za stopala za unutrašnju upotrebu. Kada čelični vrhovi postanu više opasnost nego pomoć. Poklopci obezbeđuju dobru osnovu za stativ otpornu na klizanje. I, kao što većina geodeta zna, stopala moraju biti jaka da bi se gurala u zemlju da bi se dobila stabilna postavka.

Nadamo se da smo ovim člankom o stativima pomogli da vaš proces razmišljanja krene u pravom smeru pri izboru novog geodetskog stativa. Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas pitajte.

Odaberite odgovarajući građevinski stativ: